Czy PostGIS i QGIS zapewniają niezawodną edycję dla wielu użytkowników?


21

Po rozważeniu kilku opcji, staram się dać moim 15-20 użytkownikom QGIS 2.2 możliwość jednoczesnego przeglądania / edycji jednej lub dwóch podstawowych warstw punktowych PostGIS, największa z nich ma tylko 16 000 rekordów. Zainstalowałem PostgreSQL 9.1 / PostGIS 2.0 i podstawowe testy wydają się działać dobrze, ale nie wypuściłem ich jeszcze na masę.

Zwykle będziemy mieć tylko 2-3 redaktorów naraz, ale być może 15 osób. Wszystkie zmiany będą w QGIS, przeglądający to QGIS i ArcGIS (ale nie mamy SDE).

Jak powiedziałem, są to tylko podstawowe pliki punktów, a zmiany będą tylko dodawaniem / usuwaniem punktów i niektórymi edycjami tabel. Nie martwię się o edycję tych samych funkcji w tym samym czasie.

Czy połączenie może zapewnić niezawodną edycję dla wielu użytkowników dla dwóch podstawowych plików punktów?

Odpowiedzi:


15

Ponieważ nie martwisz się jednoczesnymi edycjami funkcji, powiedziałbym, że teoretycznie nie masz się o co martwić. Głównym zagrożeniem związanym z QGIS jest to, że jednoczesni redaktorzy mogą na siebie nawzajem naciskać bez zauważenia („ostatnia edycja wygrywa”).

W przypadku danych w trakcie aktywnej edycji z wieloma użytkownikami możesz przynajmniej śledzić historię, co możesz zrobić bez zmieniania czegokolwiek o QGIS, po prostu dodając wyzwalacze i tabelę historii do aktywnych tabel.

http://postgis.net/workshop/postgis-intro/history_tracking.html

W ten sposób, jeśli kiedykolwiek będziesz chciał cofnąć zmiany, będziesz miał łatwiejszy dostęp do miejsca, w którym można wykonać kopie zapasowe bazy danych i odzyskiwanie w określonym momencie.


Dzięki za odpowiedź @Paul, wygląda na to, że jednoczesna edycja wielu użytkowników PostGIS za pośrednictwem QGIS jest bezpieczna do dokonywania aktualizacji tabel i przenoszenia istniejących punktów. Moje główne obawy dotyczą WSTAWEK i USUWANIA. Jeśli dwóch użytkowników ma otwarte sesje edycji, użytkownik A dodaje punkt, a użytkownik B usuwa punkt. Użytkownik A najpierw zapisuje. Kiedy użytkownik B zapisuje, czy punkt użytkownika A zostanie usunięty, ponieważ nie był częścią bazy danych, gdy użytkownik B rozpoczął edycję? Dzisiaj przeprowadzę kilka testów, ale to moja główna troska (utrata edycji).
— Mike

Testuj, ale rozumiem, że edycja QGIS polega na tym, że jest ona funkcja po funkcji, więc będzie zapisywać tylko określone działania użytkownika, a nie cały stan widoku danych, gdy klikną Zapisz. Więc w twoim przykładzie punkt A zostanie dodany, a punkt B zostanie usunięty, tak jak chcesz.
— Paul Ramsey

3
Spędziłem dziś kilka godzin na testach. Masz rację, robi to, co miałem nadzieję. Jedyną rzeczą do obejrzenia jest to, że użytkownik usuwa rekord i zapisuje go, nie ma go, niezależnie od otwartych sesji innych użytkowników. Dzięki za pomoc @Paul! Teraz muszę skonfigurować śledzenie historii .....
— Mike,
Korzystając z naszej strony potwierdzasz, że przeczytałeś(-aś) i rozumiesz nasze zasady używania plików cookie i zasady ochrony prywatności.
Licensed under cc by-sa 3.0 with attribution required.