Ukryte pliki są wyświetlane w Dash


17

Mam kilka ukrytych plików w folderze, które są prywatne i muszą pozostać prywatne. Nie mam nic przeciwko, aby ludzie widzieli, co robię w moim systemie, ale po otwarciu jednego z tych plików mogę je znaleźć za pomocą myślnika, a nawet mogę je otworzyć.

Czy źle rozumiem użycie ukrytych plików? Czy mogę powiedzieć Dashowi, aby wykluczył ukryte pliki?

Odpowiedzi:


17

Jest to znany problem związany z obecną implementacją Zeitgeist w Natty & Oneiric - oprogramowaniu, które steruje funkcją wyszukiwania Dash.

Zeitgeist Privacy ostatecznie wylądował w 12.04 (Precyzyjne) - nie został przeniesiony do Natty ani Oneiric.

Domyślnie prywatność ukrywa ukryte pliki. To dobra wiadomość.


Jeśli jednak masz pliki w ukrytym folderze, pliki te nie są ukryte.

Dlatego, aby ukryć ukryty folder i jego zawartość, musisz jawnie ukryć ten folder.

Aby to zrobić, uruchom Prywatność w Ustawieniach systemu

wprowadź opis zdjęcia tutaj

Kliknij pokazany przycisk, aby wyświetlić okno katalogu

wprowadź opis zdjęcia tutaj

Przejdź do folderu poniżej, w którym znajduje się ukryty folder.

Naciśnij CTRL+, Laby wyświetlić pasek lokalizacji i wprowadź nazwę ukrytego folderu.

wprowadź opis zdjęcia tutaj

Po wybraniu przycisku OK w ukrytym folderze nie będą rejestrowane żadne dalsze działania.

Aby usunąć bieżącą aktywność, skorzystaj z połączonego pytania, aby uzyskać dalszą pomoc.


Połączone pytanie:

  1. Jak mogę zapobiec pojawianiu się najnowszych plików w Unity?

Jeśli był to znany błąd od Mavericka, nikt go jeszcze nie naprawił (od Oneiric). Pliki, które zostały usunięte, są wyświetlane w Dash: obejmują one zarówno pliki tekstowe, jak i pliki binarne wszelkiego rodzaju, a nawet miniatury usuniętych zdjęć. Czy ludzie Zeitgeist po prostu nie są zainteresowani naprawą tego poważnego problemu bezpieczeństwa?
— Kelley,

@Kelley - Precyzja przynosi dobre wieści ... - zobacz moją edycję
— fossfreedom

@ Kelley Nie chodzi o zeitgeist, ale o Unity. Mogę dodać funkcję w Ustawieniach prywatności, aby umożliwić Ci usunięcie historii dla ustawionej przez Ciebie czarnej listy. Niestety nie można tego dokładnie zawrzeć, ponieważ zamrażanie działa. Po dodaniu tej funkcji edytuję odpowiedź.
— Manish Sinha

czy mogę zrobić to samo w wersji gnome, ponieważ nie ma w niej opcji prywatności
— agha rehan abbas
Korzystając z naszej strony potwierdzasz, że przeczytałeś(-aś) i rozumiesz nasze zasady używania plików cookie i zasady ochrony prywatności.
Licensed under cc by-sa 3.0 with attribution required.