Odpowiedzi:
Możesz także użyć narzędzia o nazwie RestoreMeNot do wyłączenia przywracania okien dla poszczególnych aplikacji.

Jest to okienko preferencji systemowych, które pozwala wykluczyć aplikacje z systemu Mac OS X 10.7 Lion's Application Resume.
Wznowienie można wyłączyć w Preferencjach systemowych:

Możesz również zastąpić to ustawienie dla poszczególnych aplikacji za pomocą:
defaults write com.apple.Preview NSQuitAlwaysKeepsWindows -bool false
Większość aplikacji ma teraz działanie o nazwie Quit and Close All Windows lub Quit and Keep Windows under, w ⌥⌘Qzależności od domyślnego ustawienia w Preferencjach systemowych.
Możesz także uniemożliwić ponowne otwarcie systemu Windows, przytrzymując klawisz Shift podczas otwierania aplikacji. (Działa, gdy aplikacja jest otwierana z Docka, Launchpada lub Findera, ale nie działa podczas korzystania z menu Spotlight lub aplikacji lub skryptów innych firm). I to nie działa na odwrót, gdy Resume jest wyłączony.
defaults? Zignorował wartość dla mnie (sprawdza tylko, jeśli jest ustawiony) i defaults deletenie działa.
Możesz odznaczyć pole „Przywróć okna przy zamykaniu i ponownym otwieraniu aplikacji” w Preferencjach systemowych -> Ogólne.
To już więcej nie otworzy.
Ale po tym ustawieniu podgląd nie zachowuje ostatniej pozycji czytania. Nie wydaje się idealnym sposobem na rozwiązanie tego.
defaults write NSQuitAlwaysKeepsWindows, ale mimo to całkiem użyteczny.