Przypadkowo zmieniłem atrybuty wszystkich plików i folderów użytkownika na Tylko do odczytu


-1

Historia za: Chciałem załadować plik znajdujący się w ukrytym folderze (domyślnie). Eksplorator plików monitowany przez witrynę przesyłania plików nie miał pola wyboru „Ukryte elementy” na karcie Widok (w ogóle nie miał panelu kart). Kliknąłem prawym przyciskiem myszy i kliknąłem właściwości, pomyślałem, że zmieniając atrybuty na ukryty, wyświetli ukryte pliki (nie wiem, co się dzieje w mojej głowie). Pokazał pasek postępu z pozostałymi 6 minutami, dowiedziałem się, że coś jest nie tak. Anulowałem to. Chciałem cofnąć to, co właśnie zrobiłem, zrobiłem opcję Tylko do odczytu i pozwolić jej zakończyć. Później okazało się, że ukrył również wszystkie ukryte pliki i foldery. Dałem wszystkie uprawnienia administracyjne.

Zrobiono to tylko w C: \ Users \ USER1
(nie mam / nie chcę przywracać z powrotem przy użyciu przywracania systemu)

Chcę przywrócić to wszystko i chcę domyślnej konfiguracji. Jakaś pomoc?

Odpowiedzi:


1

Nie ma praktycznego sposobu na przywrócenie uprawnień w folderze profilu użytkownika. Uprawnienia nie są takie same we wszystkich folderach i plikach, a uprawnienia do określonego komputera będą się znacznie różnić w zależności od zainstalowanych aplikacji, sposobu ich konfiguracji i innych czynników.

Prawidłową czynnością w tej sytuacji jest utworzenie zupełnie nowego konta użytkownika i zalogowanie się przy nim, aby utworzyć nowe foldery profilu, a następnie przenieść niezbędne pliki z pomieszanego profilu do nowego profilu.

Po upewnieniu się, że wszystkie niezbędne elementy zostały przeniesione i masz dobrą kopię zapasową starych rzeczy, usuń stare foldery profilu i konto użytkownika.


Rozumiem, więc nie mogę nic na to poradzić. Nie chcę kłopotać się tworzeniem innego użytkownika i kopiowaniem wszystkiego, co w końcu doprowadzi do dalszych awarii. Więc moje pytanie brzmi: czy bezpiecznie jest zostawić rzeczy takimi, jakimi są teraz, pamiętając, że nie zadzieram z rzeczami, których nie znam (przynajmniej umyślnie)?
— swingcake

Powiedziałbym, że nie, to nie jest bezpieczne. Bezpieczeństwo w dobie połączeń, Internetu i złośliwych aktorów ma wiele aspektów. Uprawnienia do folderu w Twoim profilu użytkownika są kluczową częścią wielowarstwowego bezpieczeństwa, z którego korzysta Twój komputer w celu ochrony przed złośliwym oprogramowaniem. Tak więc, jeśli będziesz używać tego komputera offline, bez dostępu do Internetu z dowolnego połączenia internetowego, jako konsola statyczna, prawdopodobnie będziesz w większości OK. Ale jeśli zamierzasz go używać, ponieważ większość ludzi korzysta z ich komputerów, nie, to nie jest w porządku.
— music2myear

Ale jego WŁAŚNIE NIE ukryte, a nie tak jak ja zrobiłem to napisać dostępne. Nadal jest tylko do odczytu, po prostu nie jest ukryty.
— swingcake

Bycie tylko do odczytu jest prawdopodobnie bezpieczniejsze, tak, ale oznacza również, że prawdopodobnie nie będziesz w stanie dobrze z niego korzystać. Ale sprowadza się do tego: Twój profil jest uszkodzony. Będziesz miał problemy z powodu tego zepsucia, a jedynym realnym sposobem na naprawienie tego zepsucia jest utworzenie nowego profilu.
— music2myear
Korzystając z naszej strony potwierdzasz, że przeczytałeś(-aś) i rozumiesz nasze zasady używania plików cookie i zasady ochrony prywatności.
Licensed under cc by-sa 3.0 with attribution required.