Ile z największych terminów wdodać do połowy całości?


11

Zastanów się gdzie to iid, a CLT jest wstrzymany. Ile z największych warunków stanowi połowę łącznej kwoty? Na przykład 10 + 9 + 8 (10 + 9 + 8 + 1) / 2: 30% haseł osiąga około połowy sumy.∑i=1N|Xi|X1,…,XN

≈…

Zdefiniuj
sumbiggest( j;X1…XN)≡sum of the j biggest of |X1|…|XN|
halfsum(N)≡the smallest j such that sumbiggest( j )≈sumbiggest(N)/2.

Czy istnieje ogólny asymptotyczny wynik dla połowy sumy ( )? Proste, intuicyjne wyprowadzenie byłoby fajne.N,μ,σ

(Trochę Monte Carlo sugeruje, że czasami połowa sumy ( ) / 4 lub tak; to znaczy, że największa 1/4 z sumuje się do 1/2 całości. Dostaję 0,24 dla półnormalnego, 0,19 dla wykładniczy, dla = 20, 50, 100.)≈ N X i N N NN≈N
Xi
NNN


3
Nie oczekuj uniwersalnego wyniku podobnego do CLT. Na przykład odpowiedź na zmienne jednolite (0,1) będzie bardzo różna od odpowiedzi na zmienne jednolite (1000, 1001)!
— whuber

Racja, halfsum będzie oczywiście zależeć od średniej i sd. Ale dlaczego ~ N / 5 dla wykładniczej?
— den

2
Asymptotycznie, Denis, wartość odcięcia dla połowy będzie wartością dla której gdzie jest pdf dla; pytanie dotyczy ( to cdf dla ). W przypadku równomiernego rozkładu otrzymujesz odpowiedź @ Dilip; dla wykładniczej . ∫ x 0 T f ( t ), d t = 1 / 2 f | X i | N ( 1 - F ( x ) ) F | X i | [ 0 , 1 ] x ≈ 0,18682 N ≈ N / 5x∫0xtf(t)dt=1/2f|Xi|N(1−F(x))F|Xi|[0,1]x≈0.186682N≈N/5
— whuber

Odpowiedzi:


2

Nie, nie ma ogólnego wyniku asymptotycznego. Niech będą uporządkowane , gdzie jest największym. x i x [ 1 ]x[1]…x[N]xix[1]

Rozważ następujące dwa przykłady:

1) . Najwyraźniej CLT trzyma się. Potrzebujesz tylko obserwacji dla. M = 1 ∑ M j = 1 | x [ j ] | ≥ 1P(x=0)=1M=1∑j=1M|x[j]|≥12∑N|xi|

2) . Najwyraźniej CLT trzyma się. Potrzebujesz obserwacji dla.M = ⌈ N / 2 ⌉ ∑ M j = 1 | x [ j ] | ≥ 1P(x=1)=1M=⌈N/2⌉∑j=1M|x[j]|≥12∑N|xi|

Na przykład nietrywialny rozkład Bernoulliego:

3) . Po raz kolejny CLT trzyma się. Potrzebujesz obserwacji, aby spełnić twoje warunki. Zmieniając pomiędzy 0 i 1, możesz zbliżyć się do przykładu 1 lub przykładu 2, jak chcesz.⌈P(x=1)=p, P(x=0)=1−pp⌈pN/2⌉p


4
Rzeczywiście oczywiste jest, że odpowiedź może być w dowolnym miejscu między a , ale nie oznacza to braku ogólnego wyniku. Oznacza to, że powinniśmy rozważyć odpowiedzi, w których ułamek zależy od niektórych właściwości rozkładu podstawowego, takich jak jego średnia i SD. Są one wystarczające, wraz z CLT, do dostarczenia szczegółowych i ilościowych informacji o rozkładzie porównaniu do ich sumy, więc uzasadnione jest oczekiwanie na taki wynik. N / 2 x [ i ]0N/2x[i]
— whuber

1

Oto prymitywny argument podający nieco inne oszacowanie dla równomiernie rozmieszczonych zmiennych losowych. Załóżmy, że są ciągłymi zmiennymi losowymi równomiernie rozmieszczonymi na . Wtedy ma średnią wartość . Załóżmy, że przez zaskakujący i całkowicie niewiarygodny zbieg okoliczności suma jest dokładnie równa . Chcemy więc oszacować, ile z największych wartości sumuje się do lub więcej. Teraz histogram próbek ( bardzo dużych) narysowanych z rozkładu jednorodności jest z grubsza płaski od do [ 0 , 1 ] ∑ i X i N / 2 N / 2 X N / 4 N N U [Xi[0,1]∑iXiN/2N/2XN/4NN0 1U[0,1]01, i tak dla każdego , , istnieje próbek rozmieszczonych w przybliżeniu równomiernie między do . Próbki te mają średnią wartość i sumę równą . Suma przekracza dla . Tak więc suma największych próbek przekracza .0 < x < 1 ( 1 - x ) N x 1 ( 1 + x ) / 2 ( 1 - x ) N ( 1 +x0<x<1(1−x)Nx1(1+x)/2N / 4 x ≤ 1 / √(1−x)N(1+x)/2)=(1−x2)N/2N/4 (1-1/ √x≤1/2N/4(1−1/2)N≈0.3NN/4

Możesz spróbować to trochę uogólnić. Jeśli , to dla dowolnego chcemy, aby było takie, że gdzie jest normalne ze średnią i wariancją . Tak więc, zależnie od wartości , . Pomnóż przez gęstość i zintegruj (od do ), aby znaleźć średnią liczbę największych próbek, która przekroczy połowę losowej sumy.Y x∑iXi=YYxY N / 2 N / 12 Y x = √(1−x2)N/2=Y/2YN/2N/12Y YY=0Y=Nx=1−(Y/N)YY=0Y=N


Odległość między dwoma punktami ograniczonymi do przedziału nie może być rozkładana wykładniczo, ponieważ odległość musi być mniejsza niż 1, podczas gdy wykładnicza zmienna losowa przyjmuje wartości w ( 0 , ∞ ) . Prawdą jest, że jeśli Y 1 , Y 2 , … , Y n + 1 są niezależnymi wykładniczymi zmiennymi losowymi, a następnie zależne od , statystyki rzędu(0,1)1(0,∞)Y1,Y2,…,Yn+1Y ( 1 ) , Y ( 2 ) , … , Y ( n ) ( 0 , α )Ymax=α Y(1),Y(2),…,Y(n)są równomiernie rozmieszczone w . Zobacz na przykład to pytanie i odpowiedź na stronie math.SE. (ciąg dalszy)(0,α)
— Dilip Sarwate,

W każdym razie mój argument nie wykorzystuje odległości między uporządkowanymi próbkami od rozkładu jednolitego.
— Dilip Sarwate,

Masz rację, źle cię zrozumiałem. Na marginesie pytanie: czy kawałki między jednorodnie losowymi punktami rozkładają się wykładniczo po skalowaniu - odwrotność twojego q + a? [Broken Stick Rule z projektu Wolfram Demonstrations] ( demonstrations.wolfram.com/BrokenStickRule ) na pewno wygląda wykładniczo, czy to musi być łatwe? dowód.
— den

Zadaj pytanie poboczne jako osobne pytanie.
— Dilip Sarwate,

Zacząłem, a potem zobaczyłem rozkład prawdopodobieństwa długości fragmentów , możesz tam skomentować.
— den

0

Załóżmy, że X ma tylko wartości dodatnie, aby pozbyć się wartości bezwzględnej.

Bez dokładnego udowodnienia, myślę, że musisz rozwiązać k

(1−FX(k))E(X|X>=k)=12E(X) gdzie F jest funkcją rozkładu skumulowanego dla X

a następnie odpowiedź jest udzielana przez przyjęcie najwyższych wartości .n(1−FX(k))

Moja logika jest taka, że ​​asymetrycznie suma wszystkich wartości wyższych niż k powinna być o

n(1−FX(k))E(X|X>=k)

i asymetrycznie połowa całkowitej sumy wynosi około

12nE(X) .

Symulacja numeryczna pokazuje, że wynik dotyczy przypadku jednolitego (jednolity w ), gdzie a ja otrzymuję . Nie jestem pewien, czy wynik zawsze się utrzymuje, czy też można go uprościć, ale myślę, że tak naprawdę zależy on od funkcji rozkładu F.F ( k ) = k k = √[0,1]F(k)=kk=(12)

Korzystając z naszej strony potwierdzasz, że przeczytałeś(-aś) i rozumiesz nasze zasady używania plików cookie i zasady ochrony prywatności.
Licensed under cc by-sa 3.0 with attribution required.