Profil konfiguracji zostanie ponownie zainstalowany po usunięciu go


4

Kilka dni temu na MacBooku mojego brata pojawił się profil konfiguracji ukryty jako aplikacja o nazwie TweakBox. Wielokrotnie próbował usunąć go na stałe, ale zawsze magicznie instaluje się sam. Teraz „wirus” jest także na jego telefonie i wydaje się, że nie został usunięty. Ten profil aplikacji / konfiguracji nie ma absolutnie nic, ale denerwujące jest ciągłe wyświetlanie. Jak mogę usunąć go z systemu MacOS i iOS?


4
Czy Mac jest zarządzany przez firmę?
— jksoegaard

@jksoegaard Nope
— clickbait

Odpowiedzi:


4

Dobra wiadomość to nie wirus.

Zła wiadomość brzmi, jakby próbował zainstalować jakieś zhakowane / popękane aplikacje! https://www.tweakboxapp.com

Musisz więc usunąć aplikację TweakBox (z ekranu głównego) i profil TweakBox (Ustawienia> Ogólne> Profile), które ją instalują. Profile mogą być udostępniane między urządzeniami przez iCloud, dlatego prawdopodobnie widzi je także na swoim laptopie.


1
+1 Świetne znalezisko. Można by pomyśleć, że OP nie chciałby otwarcie przyznać, że ma profil od organizacji, która udostępnia zhakowane / popękane aplikacje.
— JBis

Za każdym razem, gdy usuwamy profil konfiguracyjny, wraca on za kilka minut. Powiedział, że nigdy nie instalował żadnych zhakowanych aplikacji.
— clickbait

Czy po usunięciu profilu ponownie uruchamia komputer Mac?
— Melvin Jefferson


1
Następnie na urządzeniu musi być pobrana aplikacja za pośrednictwem TweakBox.
— Matt Sephton
Korzystając z naszej strony potwierdzasz, że przeczytałeś(-aś) i rozumiesz nasze zasady używania plików cookie i zasady ochrony prywatności.
Licensed under cc by-sa 3.0 with attribution required.