Zanim cokolwiek zrobisz ze starym telefonem, poproś go o skonfigurowanie nowego i zalogowanie się na jego koncie iCloud.
Aby odpowiedzieć na twoje pytanie, tak. Po usunięciu jego konta iCloud ze starego iPhone'a wszystko będzie nadal na jego nowym telefonie. Kiedy usuwasz jego konto iCloud, nie „usuwasz” samego konta, tylko kopie jego treści (aplikacji, gier, muzyki, filmów, książek itp.) Przechowywanych lokalnie na jego starym iPhonie.
Jeśli masz komputer Mac, sugeruję, abyś zalogował się na swoje konto, podłącz swój stary iPhone do komputera Mac i zrób kopię zapasową w iTunes, a następnie podłącz jego nowy iPhone i przywróć kopię zapasową starego telefonu na jego nowy telefon.
Większość aplikacji ma obecnie własne konta lub synchronizacje, więc nie powinieneś się o nie martwić. Mimo to, jeśli to, co zasugerowałem w ostatnim akapicie, nie działa, po prostu poproś jego stary telefon o ostatni raz, aby upewnić się, że nie zapomni niczego ważnego.
Gdy ma już wszystko, czego chce ze swojego starego telefonu, po prostu przejdź do Ustawienia >> Ogólne >> Resetuj >> Wymaż całą zawartość i ustawienia, a następnie naciśnij „Wymaż iPhone” po wyświetleniu monitu. Zrób to, a wszystkie jego dane zostaną usunięte z jego starego telefonu i możesz to zrobić, co chcesz, bez wpływu na jego nowy telefon.
Więcej informacji na temat przywracania ustawień fabrycznych iPhone'a oraz tworzenia kopii zapasowych i przywracania można znaleźć tutaj: http://www.digitaltrends.com/mobile/how-to-factory-reset-an-iphone/