Jak wyłączyć konto w OS X Mavericks


15

Mam konto w systemie OS X Mavericks, które chcę wyłączyć, więc nie można go użyć do logowania. Nie chcę usuwać konta na stałe, ale tymczasowo je wyłączam.

Wierzę, że było to możliwe w Lionie - ale może moja pamięć gra na mnie sztuczki?

Odpowiedzi:


17

Możesz wyłączyć konto użytkownika, ustawiając jego powłokę na / usr / bin / false .

Uruchom chsh -s /usr/bin/false <username>lub zmień go w Użytkownicy i grupy → Opcje zaawansowane. Aby to zmienić, uruchom chsh -s /bin/bash <username>.


Byłem świadomy tej sztuczki, ale czy dotyczy to również logowania GUI?
— mgd

2
@mgd Tak to robi :)
— grg

Używałem tego, a teraz (po ponowne włączenie konta, który był administratorem, btw) rachunek nie mogą korzystać z terminala: login: /etc/shells: Permission denied. Czy zrobiłem coś nie tak?
— Cullub,

1
To już nie działa w systemie Mac OS X 10.13 High Sierra. Nadal możesz się zalogować za pomocą okna logowania
— Paul

8

Zmiana powłoki logowania nie zatrzymuje logowania GUI, ale zatrzymuje logowanie do powłoki / ssh.

Odpowiedź jest udzielona przez: /server/61214/how-can-i-disable-a-user-account-from-the-cli-with-mac-os-x-server#new- odpowiedź

Szczegółowe informacje na temat ukrywania podane przez: https://support.apple.com/en-au/ht203998

pwpolicy może zarówno wyłączać, jak i włączać użytkowników, bez utraty hasła

Aby wyłączyć użytkownika

pwpolicy -u username disableuser

Aby włączyć użytkownika

pwpolicy -u username enableuser

Użyj dscl, aby ukryć użytkownika, aby nie wyświetlał się przy logowaniu:

sudo dscl . create /Users/username IsHidden 1 

Aby pokazać ukrytego użytkownika

sudo dscl . create /Users/username IsHidden 0 

To powinna być zaakceptowana odpowiedź. Działa na zwykłych kontach. Ale czy może to również działać na kontach usługowych?
— Manu Manjunath

Przepraszamy, nie mam serwera, aby go przetestować. Konto wyłączone oznacza konto jako wyłączone w bazie danych haseł. Powinien działać na wszystkich komputerach Mac z systemem OSX
— Tom Hallam

5

W przypadku Yosemite i nowszych możesz użyć

sudo dscl . create /Users/UserName IsHidden 1

Źródło: https://support.apple.com/en-us/HT203998


5
To tak naprawdę nie wyłącza konta, tylko ukrywa nazwę użytkownika na stronie logowania. Wciąż jest tam wpis „Inni”, w którym ukryty użytkownik może wprowadzić swoją nazwę użytkownika i hasło.
— Stuart Hallows
Korzystając z naszej strony potwierdzasz, że przeczytałeś(-aś) i rozumiesz nasze zasady używania plików cookie i zasady ochrony prywatności.
Licensed under cc by-sa 3.0 with attribution required.