Czy zezwolenie aplikacjom na dostęp do twoich zdjęć jest bezpieczne?


9

Niektóre aplikacje do tapet próbują uzyskać dostęp do rolki aparatu, aby zapisać tam zdjęcia. Czy to jest bezpieczne? Co daję programistom, kiedy zezwalam im na dostęp do zdjęć z mojej rolki aparatu?

Martwię się trochę o moją prywatność. Co mogą zrobić ze zdjęciami? Czy są to zaszyfrowane lub zwykłe pliki .img, które mogą wyświetlać?

Odpowiedzi:


10

To, czy jest to bezpieczne, czy nie, zależy od tego, czy ufasz aplikacji i polityce prywatności programisty, czy nie.

Gdy dajesz dostęp do aplikacji do zdjęć (albo poprzez monit, który pojawia się, gdy aplikacja próbuje uzyskać dostęp do zdjęć, albo przez Ustawienia> Prywatność> Zdjęcia ), aplikacja uzyskuje dostęp do pisania nowych zdjęć / obrazów do Rolki z aparatu i do czytania wszystkich Twoje zdjęcia na urządzeniu w niezaszyfrowanej formie.

Data i godzina wykonania każdego zdjęcia są osadzone na zdjęciu. Ponadto, jeśli włączyłeś Usługi lokalizacyjne dla aplikacji Aparat, aplikacja , która ma dostęp do Rolki z aparatu, może również dowiedzieć się, gdzie zrobiłeś zdjęcia.

Sposób, w jaki aplikacja traktuje zdjęcia, a powiązane metadane (takie jak data / czas i lokalizacja), jeśli są przesyłane lub wysyłane gdzie indziej, pozostawia się aplikacji. Na przykład po udzieleniu zgody aplikacje iOS na popularne usługi, takie jak Dropbox, Facebook, Flickr i Google+, mogą przesyłać wszystkie zdjęcia do swoich usług. W systemie iOS 7 te aplikacje mogą także mieć możliwość robienia tego w tle (gdy aplikacja nie jest aktywnie uruchomiona). Większość użytkowników nawet nie wiedziałaby aktywnie, które zdjęcia są przesyłane i kiedy.

Ze strony Zarządzanie danymi w iOS w dokumentacji dla programistów:

Podobnie, aplikacja może ładować, wyświetlać i edytować zdjęcia z biblioteki zdjęć, a także używać wbudowanego aparatu do robienia nowych zdjęć.

Do tej pory Apple nie wdrożyło żadnych szczegółowych ustawień w iOS w obszarze Prywatność> Zdjęcia, aby ograniczyć dostęp do odczytu do określonych zdjęć w bibliotece zdjęć.


1
Hmm, wygląda na to, że niektóre aplikacje mogą nadużywać tej mocy i przetwarzać nasze zdjęcia w sposób, który jest uważany za niedopuszczalny.
— Odpłaca się

Tak, moga. Do tej pory Apple nie wdrożyło żadnych szczegółowych ustawień w obszarze Prywatność> Zdjęcia, aby ograniczyć dostęp do odczytu do określonych zdjęć w bibliotece zdjęć.
— MK

Dzięki za wyjaśnienie tego. W takim razie powstrzymam się od umożliwienia takiego dostępu z niepopularnych aplikacji!
— Odpłaca się

2
Czy po tym wątku Apple wprowadziło tu trochę prywatności?
— Red M

-1

To jest cel prośby o zezwolenie na dostęp do twoich zdjęć. Zezwalaj tylko na zaufane aplikacje. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli w ustawieniach zabezpieczeń i prywatności zezwalasz na aplikacje tylko ze sklepu Mac App Store i certyfikowanych programistów, nie musisz się tym martwić.


Czy wiesz, jaki dostęp dajemy programistom?
— Odpłaca się

Nie dajemy dostępu do programisty, dajemy dostęp do jego aplikacji do korzystania z naszych zdjęć w aplikacji lub zapisywania zdjęć w naszej bibliotece zdjęć.
— Nikos M.,

Czy można tego nadużywać? Czy aplikacja jest ograniczona do określonego wykorzystania biblioteki zdjęć? Czy można uzyskać dostęp do zdjęć lub je wyeksportować do innej lokalizacji (serwer online)?
— Odpłaca się

1
To tak naprawdę nie odpowiada na pytanie, co wynika z faktu, że OP ponownie zadał je w komentarzach. I nie ma żadnych ustawień dotyczących zezwalania na aplikacje tylko z App Store / certyfikowanych programistów na iOS, co jest przedmiotem pytania.
— Dan J

1
Nie ma na to żadnego ustawienia w iOS? W rzeczywistości wszystkie aplikacje na iOS pochodzą od certyfikowanych programistów, a wszystkie aplikacje są sprawdzane przez Apple, więc nie ma się czym martwić niż Mac.
— Nikos M.,
Korzystając z naszej strony potwierdzasz, że przeczytałeś(-aś) i rozumiesz nasze zasady używania plików cookie i zasady ochrony prywatności.
Licensed under cc by-sa 3.0 with attribution required.