Czy mogę przywołać polecenie zresetowania zgubionego telefonu?


9

Ostatniej nocy straciłem Nexusa 7 wracając z domu przyjaciela. Ponieważ na jednym koncie jest dużo poufnych wiadomości e-mail do pracy, zalogowałem się do Menedżera urządzeń Android i - jeśli się nie pojawił - ustawiłem, aby zresetował się, jak tylko przejdzie w tryb online.

Dziś rano zadzwoniła przyjaciółka, mówiąc, że znalazła torbę z tabletem. Nigdy nawet nie wsadziłam go do sakwy rowerowej, o której myślałem, że wypadła.

Jest to model tylko z Wi-Fi, więc nadal nie jest podłączony do sieci.

Moje pytanie brzmi: czy jest jakiś sposób, aby przywołać polecenie zdalnego czyszczenia, żebym nie musiał ponownie instalować wszystkiego po włączeniu Wi-Fi?


Przed ponownym włączeniem Wi-Fi muszę zrobić dobrą kopię zapasową przez USB.
— derobert

Odpowiedzi:


3

Dobrze. Jest to możliwe, co jest świetne. Zaloguj się do urządzenia z Androidem po raz drugi zarządzaj, przed podłączeniem zagubionego urządzenia: ustaw hasło, kliknij opcję „wyczyść urządzenie”, a następnie naciśnij przycisk anuluj zamiast wybierać opcję wyczyszczenia. wcześniejsze żądanie zostanie następnie anulowane, a odzyskany tablet będzie mógł bezpiecznie połączyć się z siecią. Pojawi się nowe hasło, najwyraźniej magicznie.


Czy ktoś może to potwierdzić?
— Ten Brazylijczyk

Mogę tylko powiedzieć, że to zadziałało dla mnie. Pamiętaj jednak, że zależało to od tego, że udało mi się przywołać polecenie, zanim tablet ponownie połączył się z siecią. Jeśli jest podłączony do sieci po wydaniu polecenia, wyobrażam sobie, że to, co zostało wyczyszczone, zostaje usunięte. Nie zamierzam testować tej teorii.
— Andrew Brown

Nie działało dla mnie. Nie ma przycisku anulowania. Co rozumiesz przez „ustaw hasło”.
— Seppo Enarvi

Chciałem ustawić hasło do urządzenia za pośrednictwem menedżera urządzeń z systemem Android
— Andrew Brown

Mogę potwierdzić, że to działa. Mam Nexusa 5, zgubiłem się w podróży i odnalazłem. Ważne kroki: w menedżerze urządzeń z systemem Android na innym urządzeniu / maszynie 1. RESETUJ HASŁO, 2. „wyczyść urządzenie, a następnie anuluj”.
— datakid

1

Mogę to potwierdzić. Za pomocą Menedżera urządzeń Android wydałem polecenie „wymazania” na moim tablecie Nexus 10, który moim zdaniem został skradziony. Następnego dnia odzyskałem tablet z miejsca, w którym nie było otwartego Wi-Fi i nie było możliwe połączenie. Wyskakujące okno ADM stwierdza, że ​​jeśli urządzenie jest w trybie offline, zostanie zresetowane przy następnym przejściu w tryb online.

Wyłączyłem Wi-Fi urządzenia, aby upewnić się, że pozostało w trybie offline i użyłem mojego pulpitu do załadowania ADM. Opcja „wymazywania” była nadal dostępna dla urządzenia, ponieważ moje urządzenie było stale w trybie offline. Ponownie wybrałem „kasowanie” z początkowego ekranu ADM, ale tym razem zamiast „potwierdzenia” wybrałem „anuluj” w kolejnym oknie podręcznym. Powtórzyłem ten proces jeszcze raz dla pewności.

Z pewnym niepokojem, ale bez opcji, włączyłem Wi-Fi tabletu, pozwalając mu się połączyć. Android poprosił mnie o zalogowanie się i przejście przez proces weryfikacji dwuetapowej. Tak zrobiłem, a mój Nexus 10 ożył i działał normalnie, nie został zresetowany, a wszystkie programy i dane pozostały nienaruszone.

Mam nadzieję, że zadziała to dla innych. Podobnie jak w poprzednim plakacie, mój sukces z pewnością wynikał z faktu, że moje urządzenie pozostało offline i nie mogłem otrzymać początkowej komendy „wymazania”, a następnie przejścia do trybu online dopiero po widocznym anulowaniu wymazywania za pomocą powyższego procesu.


0

Ta metoda również działała dla mnie. Najpierw jednak wyjąłem kartę pamięci, kartę SIM i na wszelki wypadek wyłączyłem punkt dostępu Wi-Fi. Po włączeniu utworzyłem kopię zapasową wszystkiego, co mogłem wymyślić. Po włączeniu Wi-Fi nie otrzymało polecenia czyszczenia. Aktywowałem go nową kartą SIM (już wymieniłem telefon) i wszystko poszło dobrze.


0

Moim rozwiązaniem było usunięcie karty SIM, wyłączenie sieci Wi-Fi, włączenie urządzenia i wyłączenie Google Find my Phone jako Administrator. Po tym Google nie może przywrócić ustawień fabrycznych.

Korzystając z naszej strony potwierdzasz, że przeczytałeś(-aś) i rozumiesz nasze zasady używania plików cookie i zasady ochrony prywatności.
Licensed under cc by-sa 3.0 with attribution required.